Czekoladowe ciasto na białkach z owocową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru.
Następnie mieszając delikatnie łyżką, dodawać po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na przemian z olejem i wodą.
Starać się nie mieszać długo, bo ciasto stwardnieje.
Formę natłuszczoną i wysypaną bułką tartą wypełniamy przygotowanym ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180*C, około 40 minut
(do suchego patyczka). Ciasto po upieczeniu ostudzić.
Przekroić na 2 blaty i solidnie nawilżyć zimną przegotowaną wodą.
2.Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie (każdą w 3/4 szklanki wody). Ostudzić.
Pierwsza śmietanka : ubić na sztywno z 200 ml schłodzonego mleka na wysokich obrotach około 4-5 minut i ciągle ubijając dolewać po trochu ostudzoną galaretkę czerwoną. Jak zacznie gęstnieć, wyłożyć ją na pierwszy blat ciasta i wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim blatem
i wyłożyć na wierch w ten sam sposób przygotowaną drugą śmietankę z zieloną galaretką.
Wyrównać powierzchnię na gładko i udekorować grubą warstwą startej czekolady.
Porady
Podczas porcjowania ciasta, dobrze jest moczyć nóż w gorącej wodzie, celem uzyskania gładkiej powierzchni ciecia.
Komentarze