Czekoladowe babeczki z owocami - przepis

0 (0 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Więcej o przepisie na www.ilovebake.pl

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 250 gramów
    - kakao: 3 łyżki
    - masło w temperaturze pokojowej: 150 gramów
    - cukier: 3 łyżki
    - woda: 3 łyżki
    - Czekolada deserowa lub gorzka: 50 gramów
    - orzechy, posiekane i podpieczone: 50 gramów
    - owoce: 350 gramów
    - dżem malinowy lub galaretka truskawkowa: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowe babeczki z owocami - przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy razem z kakao. Masło kroimy na kawałeczki i dodajemy do suchych składników. Następnie wsypujemy cukier, wlewamy wodę i szybko zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki.
    Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Foremki wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Folię aluminiową zwijamy w kulki i kładziemy na środek każdej babeczki. Pieczemy w temp. 190 C przez 10 min, następnie zabieramy folię i ponownie pieczemy przez kolejne 10 min. Studzimy i wyjmujemy z foremek.
    Czekoladę roztapiamy. Orzeszki przekładamy do miseczki. Brzegi babeczek lekko zanurzamy w czekoladzie i orzeszkach. Odstawiamy, aż czekolada stężeje. Owoce układamy na środku babeczek. Dżem lub galaretkę roztapiamy i rozprowadzamy z łyżką wody, smarujemy owoce. Babeczki schładzamy w lodówce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Orzechy Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować