Ciasto czekoladowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodajemy mleko, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę dokładnie miksujemy i na samym końcu dodajemy drylowane wiśnie, kilka wiśni zostawiamy do dekoracji. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia wlewamy ciasto i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 C.
2.Ostudzone ciasto kroimy na pół. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem a do pozostałego mleka dodajemy kaszę mannę, mieszamy i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy kaszę często mieszając aby się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimną kaszę. Kremem przekładamy ciasto.
3.W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier, kakao i mleko. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 2 minut często mieszając. Ciepłą polewą polewamy wierzch ciasta i boki. Posypujemy wiórkami kokosowymi dekorujemy wiśniami i cząstkami mandarynek.
Komentarze