Ciasto czekoladowe z wiśniami

4.5 (172 ocen)

Uwielbiam ciasta z wiśniami i czekoladą

Składniki:

  • Ciasto:
    jajko
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1/4 szklanki oleju
    3/4 szklanki mleka
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    słoik drylowanych wiśni( 720 ml)

    Krem:
    3 szklanki mleka
    9 łyżek kaszy manny
    1/2 szklanki cukru
    200 g masła

    Polewa:
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru
    4 łyżki kakao
    3 łyżki mleka
    6 łyżek wiórek kokosowych
    3 mandarynki
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciasto czekoladowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodajemy mleko, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę dokładnie miksujemy i na samym końcu dodajemy drylowane wiśnie, kilka wiśni zostawiamy do dekoracji. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia wlewamy ciasto i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 C.
  • 2. Ostudzone ciasto kroimy na pół. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem a do pozostałego mleka dodajemy kaszę mannę, mieszamy i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy kaszę często mieszając aby się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimną kaszę. Kremem przekładamy ciasto.
  • 3. W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier, kakao i mleko. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 2 minut często mieszając. Ciepłą polewą polewamy wierzch ciasta i boki. Posypujemy wiórkami kokosowymi dekorujemy wiśniami i cząstkami mandarynek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować