Czekoladowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Oddzielić białka jajek i ubić na sztywno z odrobiną soli, żółtka utrzeć z cukrem do białości i ostrożnie połączyć z ubitą pianą z białek. mąkę wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia i przesiać, następnie ostrożnie połączyć z jajkami i na koniec z olejem. Ciasto wylać do tortownicy i piec w temp.180 st.
Masa wiśniowa:
Do soku z wiśni dodać troszkę wody , wsypać galaretkę wiśniową ,zamieszać. Do zastygającej galaretki wsypać wiśnie.
Krem:
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i zostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i zimną żelatyną.
Zimne ciasto przekroić na dwa krążki ( można nasączyć winem) , spód ciasta ponownie umieścić w tortownicy, wyłożyć na nim całą galaretkę, jak galaretka całkowicie nam zastygnie posmarować ją kremem i przykryć drugim krążkiem ciasta, dokładnie schłodzić i dopiero zdjąć obręcz tortownicy. Ciasto polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Komentarze