Ciasto czekoladowa rozkosz z owocami lata

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dlaczego ten deser nazwałam czekoladową rozkoszą? Ponieważ placek czekoladowy jest niebiański! Wilgotny, mocno czekoladowy jak brownie. Do tego lekki krem i kwaskowata galaretka owocowa. Musicie go spróbować!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    3 jaja
    150 ml mleka
    130 ml oleju rzepakowego
    60 g kakao
    150 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka brązowego cukru
    Krem:
    250 g mascarpone
    300 g śmietany 30%
    1 kopiasta łyżka cukru pudru
    Na galaretkę owocową:
    500 g owoców - u mnie jagody, wiśnie, czereśnie, czarna porzeczka
    3 łyżeczki żelatyny
    1 szklanka cukru
    dodatkowe owoce do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowa rozkosz z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do jednej miski dodajemy jajka, mleko, olej i cukier. Mieszamy trzepaczką do połączenia.
    Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek, sodę.
    Wszystkie składniki dokładnie łączymy i przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm.
    Pieczemy 70 minut w 180 stopniach (opcja pieca góra-dół).
    Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. Z górnej odcinamy trochę wierzchu i kruszymy.
  • 2. Krem:
    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy mascarpone i dokładnie łączymy. Dzielimy na dwie części.
  • 3. Galaretka:
    Owoce dokładnie myjemy, pozbywamy się pestek, szypułek. Wsypujemy do garnka wraz z cukrem. Chwilę gotujemy, aż owoce puszczą sok.
    Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości wody. Wlewamy do owoców, dokładnie mieszamy i zostawiamy do lekkiego zgęstnienia.
    Gdy owoce zgęstnieją przelewamy galaretkę do tortownicy, w której wcześniej piekliśmy ciasto. Zostawiamy, aż powstanie galaretka i przecinamy ją wzdłuż na pół. Tą czynność wykonałam dzień wcześniej.
  • 4. Sposób podania:
    Na paterę kładziemy ciasto, wykładamy jedną część kremu, na to galaretkę i ponownie ciasto, krem galaretkę. Wierzch posypujemy pokruszonym plackiem i ozdabiamy owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować