Czekoladowa rolada z pianką malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką octu. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki przesianej z proszkiem i kakao i wymieszać łopatką, dlugo nie mieszać aby ciasto nie opadło.Dodać czekoladę, i wymieszać. Wyłożyc na formę z piekarnika wylożoną papierem i posmarowana tłuszczem, ciasto równo rozsmarować . Upiec w temp. 170 stopni przez 20-25 minut . Wyłożyc na ściereczkę i zwinąć razem ze ściereczką w rulonik. Przestudzić.
2.Pianka:
Galaretkę rozpuścic w gorącej wodzie i pozostawic do lekkiego stężenia.
Śmietankę ubić ze śmietan fix, dodać serek i tężejącą galaretkę. Wyłożyć na biszkopt poukładac część malin, wszystko delikatnie zwinąć w roladę.Polać rozpuszczoną biała czekoladą, udekorować malinami. Całość schłodzić.
Komentarze