Czekoladowa gruszka z jabłkowymi chipsami

0 (0 ocen)

  • 10 min

Wspaniały deser bez pieczenia.

  • 10 min

Składniki:

  • 2 dojrzałe gruszki

    100 g gorzkiej czekolady min 70% kakao

    250 ml półwytrawnego białego wina

    250 ml wody

    2 łyżki cukru brązowego

    2 łyżeczki cukru wanilinowego

    1 jabłko

    50 ml oleju kokosowego

Czekoladowa gruszka z jabłkowymi chipsami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wymieszać z winem, cukrem i ekstraktem waniliowym, zagotować.

  • 2. Gruszki obrać i włożyć do gotującej się wody tak by były zanurzone po koniuszek w wodzie, gotować pod przykryciem ok 8-10 min aż gruszki zmiękną ale nie za długo aby się nie rozpadły.

  • 3. Jabłka pokroić w cieniutkie plasterki a następnie zanurzyć w rozgrzanym oleju kokosowym na patelni. Smażyć przez chwilę. Uważając aby się nie przypaliły.
  • 4.

    Ugotowane gruszki wyciągnąć z wody i odsączyć.

  • 5. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i oblać nią gruszki.
  • 6.
    Ułożyć na talerzu i udekorować jabłkowymi chipsami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy