Czekoladowa fantazja

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz.

Ciężko się mu oprzeć i jest idealne dla miłośników czekolady.

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki kakao
    1 łyżka wody
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM CZEKOLADOWY:
    0,5 litra śmietany kremówki 30%
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    250 g serka mascarpone
    0,25 szklanki kakao
    pół tabliczki czekolady deserowej
    1 śmietana-fix

    DO NASĄCZENIA BISZKOPTU:
    pół szklanki wrzątku
    1 łyżeczka kakao
    pół łyżeczki cukru

    PONADTO:
    dżem wiśniowy
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie przełączyć mikser na najniższe obroty i dodawać kolejno: przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, olej i wodę.Biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do uzyskania suchego patyczka w temperaturze 160 stopni.
  • 2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietana-fixem, prawie na sztywno. Dodać serek mascarpone, kakao, zmiksować. Dodać drobno posiekaną czekoladę.
    Z podanych składników przygotować poncz.
  • 3. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części.
    Pierwszą część nasączyć, posmarować dżemem (ilość według uznania), wyłożyć 3/4 kremu, przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Wierzch posypać startą czekoladą.

Porady

W wersji tylko dla dorosłych, do ponczu można dodać odrobinę alkoholu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować