Bardzo kaloryczna, bardzo czekoladowa, tak jak lubię.
Składniki:
Składniki na tortownicę 22 cm:
Ciasto:
5 jajek
115 g cukru
110 ml oleju
110 g mąki
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g czekolady deserowej
Masa czekoladowa:
250 ml kremówki
180 g czekolady deserowej
Pianka jogurtowa:
200 ml kremówki
100 g sera białego z wiaderka
150 g jogurtu naturalnego
cukier waniliowy
2 łyżeczki żelatyny
oraz 500 g truskawek
Czekoladowa bomba z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa czekoladowa; Podgrzewamy kremówkę z połamaną czekoladą do momentu jej rozpuszczenia. Chłodzimy i odstawiamy do lodówki.
2.Ciasto: Czekoladę topimy i odstawiamy na potem. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy do jajek, dodajemy olej i czekoladę , dokładnie mieszamy. Pieczemy ok.40 min w 180 st.
3.Zimne ciasto przecinamy na połowę, a następnie jedną z części jeszcze raz na pół.
4.Masę czekoladową wyjmujemy z lodówki i ubijamy ok.2 minuty mikserem
5.Kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym. Jogurt łączymy z serem i powoli dodajemy śmietanę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i powoli łączymy z masą ( najlepiej najpierw kilka łyżek masy dodać do żelatyny , a dopiero potem połączyć ją z resztą masy).
6.Truskawki kroimy w plasterki, kilka zostawiamy do dekoracji.
7.Na pierwszy gruby biszkopt wykładamy kilka łyżek masy jogurtowej i układamy plastry truskawek, następnie układamy cienki biszkopt i smarujemy go połową masy czekoladowej, znowu cienki biszkopt i reszta masy jogurtowej plus truskawki, na koniec gruby biszkopt.
Cały tort smarujemy pozostałą masą czekoladową i dekorujemy.
Komentarze