Ciasto czekoladowa Zebra

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Ciasto Zebra gości w większości zeszytów z przepisami naszych mam lub babć. Zebra to nic innego jak pulchna babka o pięknym, malowniczym wyglądzie. Każdy jej kawałek będzie miał inny, jedyny w swoim rodzaju wzór.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki (całość ok.16. porcji)

    5 jajek w temperaturze pokojowej
    3/4 szkl. cukru
    2,5 szkl. mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szkl. oleju
    3/4 szkl. oranżady lub soku
    kilka kropel aromatu rumowego lub arakowego
    2 łyżki kakao
    2 łyżki "gorącej czekolady" w proszku
    2 łyżki mąki pszennej do jasnego ciasta
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbijamy do misy miksera. Ubijamy je robotem na puch dodając partiami cukier, aż powstanie puszysta masa. Mąkę przesiewamy do drugiej misy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do masy jajecznej dodajemy łyżka po łyżce mąkę, wlewamy olej, oranżadę/napój i delikatnie łączymy całość łyżką lub szpatułką. Gdy składniki połączą się ze sobą ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dajemy kakao i czekoladę w proszku, do drugiej 2 łyżki mąki i delikatnie mieszamy. Na środek dna tortownicy o śr. 26 cm wlewamy na przemian po 2 pełne łyżki ciasta ciemnego i jasnego, aż do wyczerpania. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 45 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewa czekoladową.

Porady

Ja klasyczny przepis z zeszytu mojej mamy zmodyfikowałam dodając czekoladę w proszku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować