sernik czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zanin zrobiłam zdjęcie domownicy zjedli już połowę. Mówi samo za siebie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na spód:
    150 g herbatników
    50 g (ok. 3 łyżek) miękkiego masła
    1 łyżeczka kakao

    Składniki na masę serową:

    1 kg sera z wiaderka( u mnie z lidla)
    150 g cukru
    25 g skrobi ziemniaczanej
    4 jajka
    150 ml kwaśnej śmietany 18%
    1 laska wanili
    100 g ciemnej czekolady 70%
    100 g mlecznej czekolady
    100 g białej czekolady
    4 łyżki słodkiej śmietanki 30%

    Dekoracji
    śmietanka 30% 250ml
    śmietan fix
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Nagrzać piekarnik do 180ºC. Ciastka zmiksować z masłem i kakao w malakserze. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Otrzymaną masą wyłożyć spód tortownicy, dokładnie ją ubijając np.szklanką. Podpiec przez 10 - 12 min. I wyciągnąć do ostudzenia
  • 2. Ser zmiksować z cukrem i skrobią do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodać pojedynczo jajka, a następnie kwaśną śmietanę i nasiona z laski waniliowej. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. podzielić masę na równe trzy części każda w osobnej misce.
  • 3. W małym metalowym rondelku roztopić najpierw białą czekoladą dodać łyżkę śmietanki i połączyć z pierwszą masę energicznie mieszając trzepaczką. Następnie roztopić mleczna czekoladę dodać łyżkę śmietanki i połączyć z drugą masą. Roztopić gorzką czekoladę dodać 2łyzki śmietanki i połączyć z trzecią masą
  • 4. Na wystudzony spód wylać białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nałożyć masę z mlecznej czekolady. Na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadzić masę z ciemnej czekolady.
  • 5. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut, a następnie 150ºC przez 1 godz . Sernik pozostawić do wystudzenia w minimalnie uchylonym piekarniku, a następnie na noc w lodówce.
    Rano zrobić bitą śmietanę z dodatkiem fiksu i cukru. W sezonie podawać z malinami

    Smacznego

Porady

Inspiracją ze strony http://atinabc.blox.pl/2010/02/Sernik-z-trzema-czekoladami.html po modernizacji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować