Zanin zrobiłam zdjęcie domownicy zjedli już połowę. Mówi samo za siebie
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na spód:
150 g herbatników
50 g (ok. 3 łyżek) miękkiego masła
1 łyżeczka kakao
Składniki na masę serową:
1 kg sera z wiaderka( u mnie z lidla)
150 g cukru
25 g skrobi ziemniaczanej
4 jajka
150 ml kwaśnej śmietany 18%
1 laska wanili
100 g ciemnej czekolady 70%
100 g mlecznej czekolady
100 g białej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
Sernik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Nagrzać piekarnik do 180ºC. Ciastka zmiksować z masłem i kakao w malakserze. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Otrzymaną masą wyłożyć spód tortownicy, dokładnie ją ubijając np.szklanką. Podpiec przez 10 - 12 min. I wyciągnąć do ostudzenia
2.Ser zmiksować z cukrem i skrobią do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodać pojedynczo jajka, a następnie kwaśną śmietanę i nasiona z laski waniliowej. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. podzielić masę na równe trzy części każda w osobnej misce.
3.W małym metalowym rondelku roztopić najpierw białą czekoladą dodać łyżkę śmietanki i połączyć z pierwszą masę energicznie mieszając trzepaczką. Następnie roztopić mleczna czekoladę dodać łyżkę śmietanki i połączyć z drugą masą. Roztopić gorzką czekoladę dodać 2łyzki śmietanki i połączyć z trzecią masą
4.Na wystudzony spód wylać białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nałożyć masę z mlecznej czekolady. Na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadzić masę z ciemnej czekolady.
5.Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut, a następnie 150ºC przez 1 godz . Sernik pozostawić do wystudzenia w minimalnie uchylonym piekarniku, a następnie na noc w lodówce.
Rano zrobić bitą śmietanę z dodatkiem fiksu i cukru. W sezonie podawać z malinami
Smacznego
Porady
Inspiracją ze strony http://atinabc.blox.pl/2010/02/Sernik-z-trzema-czekoladami.html po modernizacji.
Komentarze