Czekoladowa tarta z dżemem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Ze składników zagnieść szybko kruche ciasto ( jeśli ciasto będzie za suche dodać jeszcze odrobinę śmietany ), zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę
Wyjąć zimne ciasto z lodówki, rozwałkować i przenieść i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty ( u mnie średn. formy ma 30 cm ). Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a na papier wyłożyć fasolę, groch lub ceramiczne kulki, żeby obciążyć ciasto. Piec w piekarniku ok. 20 minut w temp. 180°. Zdjąć obciążenie i wstawić ciasto ponownie na 3 do 5 minut.
2. Dżem z czarnej porzeczki podgrzać w garnku, żeby odparować wodę. Gorący dżem wyłożyć na tartę i wstawić do lodówki.
3.Ganasz:Śmietankę zagrzać, żeby była gorąca, ale nie zagotowywać. Odstawić z ognia, wrzucić połamane kawałki czekolady i zostawić na chwilę. Śmietankę z czekoladą zmiksować (w wysokim naczyniu ) dodając stopniowo miękkie masło i amaretto.
Na tartę z dżemem wylać ganasz i zostawić w temp. pokojowej do zastygnięcia
4.200 ml śmietanki ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem, ozdobić tartę. Posypać delikatnie wierzch kakao. Na środek położyć kostki czekolady.
Podawać tartę delikatnie schłodzoną, ale nie zimną ( jest smaczniejsza ).
Komentarze