Czarny sernik dla piotrusia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem pudrem i kakao. Siekamy z margaryną, następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części i odkładamy do zamrażarki na czas przygotowania masy.
2.Masa serowa: masło ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy po jednym żółtku, a potem stopniowo twaróg. Ciągle ucierając wsypujemy budynie. Na koniec dodajemy rodzynki i starannie mieszamy.
3.Dno blachy o wym. 32x20cm (lub mniejszej) wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na tarce o dużych oczkach ścieramy jedną część zimnego ciasta, wykładamy masę serową i na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temp. 200ºC przez 40 minut. Gdy ciasto lekko ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem.
Porady
Do masy serowej można dodać również kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Komentarze