Czarny sernik dla Piotrusia

0 (0 ocen)

Serniczek ze starego babcinego przepisu. Pięknie wygląda na stole i cudownie smakuje :)

Składniki:

  • Ciasto:

    2 szkl mąki pszennej
    1 szkl cukru pudru
    1 kostka margaryny
    2,5 łyżki kakao
    3 żółtka

    Masa serowa:

    1kg twarogu półtłustego lub tłustego, dwu – lub trzykrotnie zmielonego
    2 szkl cukru pudru
    150g masła
    150g rodzynek
    2 budynie śmietankowe
    4 żółtka

Czarny sernik dla piotrusia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem pudrem i kakao. Siekamy z margaryną, następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części i odkładamy do zamrażarki na czas przygotowania masy.
  • 2. Masa serowa: masło ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy po jednym żółtku, a potem stopniowo twaróg. Ciągle ucierając wsypujemy budynie. Na koniec dodajemy rodzynki i starannie mieszamy.
  • 3. Dno blachy o wym. 32x20cm (lub mniejszej) wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na tarce o dużych oczkach ścieramy jedną część zimnego ciasta, wykładamy masę serową i na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temp. 200ºC przez 40 minut. Gdy ciasto lekko ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem.

Porady

Do masy serowej można dodać również kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy