CZARNE CIASTO - CZEKOLADOWO JAGODOWE

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Ciasto czarne jak smoła a jego zapach, kwintesencja czekolady przełamana cierpkim zapachem jagód powalał zmysły. Połowa ciasta zniknęła zanim zdążyło ostygnąć.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - olej: 100 gramów
    - brązowy cukier: 100 gramów
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - mąka pszenna: 100 gramów
    - soda oczyszczona: 0.25 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - ciemne kakao: 20 gramów
    - duże jajko: 1 sztuka
    - świeże jagody: 0.67 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Czarne ciasto - czekoladowo jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do 170st i wykładamy tortownicę papierem do pieczenia a jej brzegi smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
  • 2. Jajko ubijamy z cukrem, następnie dodajemy resztę składników i dalej ubijamy mikserem. Ciasto będzie bardzo gęste i lepkie.
  • ciasto czekoladowo jagodowe 3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy. I wyrównujemy poziom ciasta rozsmarowując je. Ciasto bardzo klei się do łyżki więc warto ją posmarować olejem dzieki temu sprawnie je wyrównamy.
  • ciasto czekoladowo jagodowe 4. Na wierzch ciasta wysypujemy jagody i lekko dociskamy do ciasta.
  • 5. Ciasto wsuwamy do piekarnika i pieczemy ok 40minut do momentu kiedy wetknięta w ciasto wykałaczka nie będzie oblepiona surowym ciastem można to sprawdzić po 30min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować