Czarna soczewica z warzywami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę namoczyć na 1-2 godziny, a następnie ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Fasolkę ugotować na półtwardo, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
2.Cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać i obieraczką pokroić na plasterki. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażyć 5-10 minut.
3.Do kiełbasy dodać fasolkę i soczewicę, wymieszać i zrobić 5 wgłębień, w które wbić jajka, całość posypać słodką papryką i przykryć na około 5 minut, aż jajka się zetną. Smacznego :)
Porady
Można pominąć kiełbasę, ale ja mam w domu mięsożercę, więc wolałam dodać jakieś mięsko :)
Komentarze