Czarno-biały miodownik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasta na miodzie są wyjątkowo smaczne, a smak takiego miodownika pamiętam z dzieciństwa.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    7 dag. miodu
    7 dag. margaryny
    2 jajka
    1 szkl. cukru
    1 op. przyprawy korzennej
    1 łyżeczka sody
    0,5 kg. mąki
    Masa:
    2 szkl. mleka
    6 łyżek kaszy manny
    1 margaryna
    2 szkl. cukru pudru
    2 łyżki ciemnego kakao

Czarno-biały miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek i po kolei dodawać pozostałe składniki, zaczynając od posiekania miękkiej margaryny. Wszystko połączyć i zagnieść ciasto, po czym podzielić je na 3 jednakowe porcje. Każdą z nich rozwałkować na cienkie placki i przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy (24x26 cm.) Piec ok. 10 min. do suchego patyczka. Gdy ostygną wyjąć z blaszki.
  • 2. Masa:
    Na mleku ugotować kaszę mannę, następnie ją wystudzić.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę, po czym porcjami dodawać kaszę mannę. Powstałą masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
  • 3. Wykonanie:
    Na pierwszy placek wyłożyć masę jasną, przykryć to drugim plackiem, na to rozsmarować masę kakaową i przykryć trzecim plackiem. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy