Czarno - białe z galaretką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto biszkoptowe o dwóch rodzajach biszkoptu jasnego i ciemnego przełożone masą i z dodatkami galaretek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt ciemny
    - 5 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki
    - 2 łyżeczki proszku
    - 1 łyżka oleju
    - 2 łyżki kakao

    Biszkopt jasny
    - 4 jajka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki
    - 1 łyżeczka proszku
    - 1 łyżka oleju

    Masa
    - 250 g masła
    - 250 g cukru pudru
    - 2 łyżki mleka
    - 2 łyżeczki aromatu waniliowego

    Dodatki
    - 1 galaretka cytrynowa
    - 1 galaretka agrestowa

Czarno - białe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smarujemy biszkopt masą 1. Biszkopt ciemny - Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier i żółtka, następnie dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy wylewamy do blaszki (24/24) pieczemy 25 minut w temperaturze 180. Upieczony wierzch biszkoptu ścinamy odkładamy do dekoracji,pozostały placek przekrawamy na 2 części.
  • Jasny biszkopt kroimy na paski 2. Biszkopt jasny - ubijamy pianę, dodajemy cukier i żółtka i olej mieszamy. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem wylewamy do blaszki (24/24) pieczemy 20 minut w temperaturze 180. Upieczony pokroić na 7 równych pasków.
  • Smarujemy ciasto rozkładamy paski 3. Masa - miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie wlewamy aromat waniliowy. Ucieramy aż masą zrobi się puszysta i gładka. Na koniec wlać mleko i ponownie wymieszać na gładki krem. Rozpuszczamy obie galaretki osobno w 2 szklankach wody każdą , odkładamy do lekkiego stężenia.
  • Wylewamy galaretkę 4. Przełożenie ciasta - biszkopt ciemny - cienka warstwa masy - cztery plasterki jasnego biszkoptu między paski wlewamy galaretkę zieloną - paski lekko smarujemy masą. Następnie na zastygnięta galaretkę układamy trzy paski biszkoptu a w szczeliny wlewamy drugą galaretkę, smarujemy odrobiną kremu - kładziemy drugi biszkopt ciemny - smarujemy resztą masy - na wierzch kruszymy odłożony ścięty wierzch biszkoptu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy