Czosnkowe muffinki z serem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Czosnek jest naturalnym antybiotykiem i bardzo aromatycznym dodatkiem do dań. Dlatego często dodaje go do potraw i dzięki temu moja kuchnia jest smaczna i zdrowa!

  • 50 min

Składniki:

  • 5 dużych mącznych ziemniaków
    3 białka
    3-4 duże ząbki czosnku
    około 4 łyżki mąki
    10 dag sera żółtego pokrojonego w kostkę
    sól
    pieprz ziołowy
    pół łyżeczki przyprawy do ziemniaków

Czosnkowe muffinki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Wystudzone obierz i przeciśnij przez praskę.
  • 2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę
  • 3. Białka ubij na sztywną pianę wymieszaj delikatnie z puree. Dodaj czosnek, mąkę i przyprawy. Masę przełóż do szprycy i wyciskaj puree do połowy wysokości foremek do mufinek, kładź kostki sera i dekoracyjnie resztę masy ziemniaczanej. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180-160 stopni i zapiekaj około 25 minut. Podawaj z sosem tzatziki lub zwykłym sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy