Czosnek jest naturalnym antybiotykiem i bardzo aromatycznym dodatkiem do dań. Dlatego często dodaje go do potraw i dzięki temu moja kuchnia jest smaczna i zdrowa!
50 min
Składniki:
5 dużych mącznych ziemniaków
3 białka
3-4 duże ząbki czosnku
około 4 łyżki mąki
10 dag sera żółtego pokrojonego w kostkę
sól
pieprz ziołowy
pół łyżeczki przyprawy do ziemniaków
Czosnkowe muffinki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Wystudzone obierz i przeciśnij przez praskę.
2.Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę
3.Białka ubij na sztywną pianę wymieszaj delikatnie z puree. Dodaj czosnek, mąkę i przyprawy. Masę przełóż do szprycy i wyciskaj puree do połowy wysokości foremek do mufinek, kładź kostki sera i dekoracyjnie resztę masy ziemniaczanej. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180-160 stopni i zapiekaj około 25 minut. Podawaj z sosem tzatziki lub zwykłym sosem czosnkowym.
Komentarze