Danie przygotowane wspólnie z moją 11-letnią siostrzyczką:-) Zapach czosnku i kopru czuć wszędzie. Doskonałe jako danie obiadowe jak i również same z chlebem.
Czosnkowe klopsiki w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, czosnek (przeciśnięty przez praskę), bułkę tartą i koperek. Wszystko doprawić solą i pieprzem, zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Z mięsa formować małe pulpeciki. Pieczarki pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć delikatnie pulpeciki, dołożyć pieczarki. Przykryć i od czasu do czasu przekładać mięso, żeby równo się usmażyło.
W miseczce rozmieszać 100 ml wody z śmietaną, dodać mąki, czosnek i koperek. Dokładnie wymieszać i wlać na patelnię. Chwilkę poddusić (często mieszać). Ułożyć na talerzu i polać powstałym sosem. Podawać z ryżem lub ziemniakami.
Komentarze