Czosnkowe klopsiki w śmietanie

0 (0 ocen)

Danie przygotowane wspólnie z moją 11-letnią siostrzyczką:-) Zapach czosnku i kopru czuć wszędzie. Doskonałe jako danie obiadowe jak i również same z chlebem.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    1 mała cebula
    2 łyżki koperku
    1 jajko
    1/3 szklanki bułki tartej
    Sól
    Pieprz
    3 ząbki czosnku
    100 g pieczarek
    Sos:
    2 łyżeczki czosnku granulowanego
    200 g śmietany 18%
    1 łyżka mąki pszennej (płaska)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)
    1 łyżka koperku
    Olej

Czosnkowe klopsiki w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, czosnek (przeciśnięty przez praskę), bułkę tartą i koperek. Wszystko doprawić solą i pieprzem, zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Z mięsa formować małe pulpeciki. Pieczarki pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć delikatnie pulpeciki, dołożyć pieczarki. Przykryć i od czasu do czasu przekładać mięso, żeby równo się usmażyło.
    W miseczce rozmieszać 100 ml wody z śmietaną, dodać mąki, czosnek i koperek. Dokładnie wymieszać i wlać na patelnię. Chwilkę poddusić (często mieszać). Ułożyć na talerzu i polać powstałym sosem. Podawać z ryżem lub ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy