Czosnkowa zupa - krem

4.99 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Coś rozgrzewającego, wzmacniającego odporność, aromatycznego i pysznego na obiad? Ta zupa spełnia wszystkie warunki ;) Po raz pierwszy zupy czosnkowej skosztowałam w restauracji i tak mi przypadła do gustu, że spróbowałam odtworzyć ten smak :)

Składniki:

  • na 2 – 3 porcje:

    1 marchewka
    1 pietruszka
    biała część pora
    1 cebula
    2 ziemniaki
    8-9 ząbków czosnku
    3 łyżki masła
    50g serka topionego śmietanowego lub Gouda
    1/2 szkl słodkiej śmietany 18%
    1 łyżka mąki
    sól lub przyprawa uniwersalna, pieprz, gałka muszkatołowa, mielona słodka papryka
    1 – 2 kromki chleba
    1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego suszonego lub ziół prowansalskich
    kwaśna śmietana i szczypiorek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.99 (197 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Czosnkowa zupa - krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pietruszkę i marchew obrać, włożyć do garnka i zalać 1,5l wrzątku, gotować aż warzywa lekko zmiękną. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na maśle, dodać pora, chwilę podsmażyć. Następnie dodać obrane, lekko zmiażdżone trzonkiem noża i pokrojone ząbki czosnku, na koniec ziemniaki pokrojone w kostkę i całość podsmażyć. Dodać do wywaru, gotować do miękkości ziemniaków. Wrzucić serek topiony i przyprawy, mieszać do rozpuszczenia się serka. Mąkę dokładnie rozprowadzić w śmietanie, zahartować i dodać do zupy. Całość gotować jeszcze przez chwilę, następnie zmiksować blenderem.
  • 2. Chleb pokroić w niedużą kostkę, zrumienić na maśle, pod sam koniec smażenia oprószyć czosnkiem niedźwiedzim lub ziołami prowansalskimi. Zupę podawać z kleksem kwaśnej śmietany, grzankami, szczypiorkiem oraz szczyptą mielonej słodkiej papryki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować