Czosnkowa pizza ze szpinakiem, porem i ricottą

4.49 (188 ocen)

  • 35 min

Ta pizza będzie smakować nie tylko miłośnikom szpinaku, ale także tym, którzy lubią eksperymentować z dodatkami. Polecam to ciekawa i pyszna odmiana dla tradycyjnej pizzy...

  • 35 min

Składniki:

  • Skaładniki:
    Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    szklanka wody
    ok. 15 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
    2 łyżki oliwy
    łyżeczka cukru
    duża szczypta soli

    Sos:
    2 łyżki gęstej śmietany
    łyżka majonezu
    ząbek czosnku
    łyżeczka suszonej bazyli

    Dodatki:
    200g świeżego szpinaku150g sera ricotta
    2 ząbki czosnku
    1 por (biała część)
    parmezan 3 łyżki lub inny ser żółty
    sól
    pieprz
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Czosnkowa pizza ze szpinakiem, porem i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w szklance ciepłej wody.
    Do miski wsypujemy mąkę, sól ,dolewamy oliwę oraz mieszankę z wodą. Mieszamy, następnie wyrabiamy na gładkie ciasto.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę do wyrośniecia.
    Składniki sosu łączymy, śmietanę, majonez mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i ziołami.
    Na oliwie dusimy pokrojonego w plasterki pora. Przed końcem duszenia wyciskamy czosnek, oraz dodajemy szpinak. Przyprawiamy solą i pierzem.
    Ciasto umieszczamy na blaszce, smarujemy sosem, rozkładamy warzywa.
    Na wierzch rozrzucamy kawałki ricotty, oraz starty parmezan.
    Pieczemy ok 15min w 180st.
    SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować