Ta pizza będzie smakować nie tylko miłośnikom szpinaku, ale także tym, którzy lubią eksperymentować z dodatkami. Polecam to ciekawa i pyszna odmiana dla tradycyjnej pizzy...
35 min
Składniki:
Skaładniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
szklanka wody
ok. 15 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
2 łyżki oliwy
łyżeczka cukru
duża szczypta soli
Czosnkowa pizza ze szpinakiem, porem i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy z cukrem w szklance ciepłej wody.
Do miski wsypujemy mąkę, sól ,dolewamy oliwę oraz mieszankę z wodą. Mieszamy, następnie wyrabiamy na gładkie ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę do wyrośniecia.
Składniki sosu łączymy, śmietanę, majonez mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i ziołami.
Na oliwie dusimy pokrojonego w plasterki pora. Przed końcem duszenia wyciskamy czosnek, oraz dodajemy szpinak. Przyprawiamy solą i pierzem.
Ciasto umieszczamy na blaszce, smarujemy sosem, rozkładamy warzywa.
Na wierzch rozrzucamy kawałki ricotty, oraz starty parmezan.
Pieczemy ok 15min w 180st.
SMACZNEGO.
Komentarze