Czosnkowo-cebulowa pierś z folii

4.5 (158 ocen)

  • 60 min

Pyszne, niezbyt kaloryczne i soczyste mięso. Ponad to praktycznie przyrządza się samo ;)

  • 60 min

Składniki:

  • NA 2 PORCJE:

    dwie średnie pojedyncze piersi z kurczaka
    2 czubate łyżki miękkiego masła 82%
    2 duże ząbki czosnku (lub 4 mniejsze)
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    2 małe cebule
    sól, pieprz

    folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Czosnkowo-cebulowa pierś z folii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy ze wszystkich stron solą i pieprzem.
  • 2. Miękkie masło mieszamy z ziołami i przeciśniętym przez praskę (lub drobno posiekanym) czosnkiem.
  • 3. Cebule obieramy, myjemy i każdą kroimy na około 5-6 plastrów.
  • 4. Pierś kurczaka układamy na kawałku folii aluminiowej, na wierzch wykładamy połowę przygotowanego masła i połowę plastrów cebuli. Oprószamy cebulę szczyptą soli i pierś dokładnie zawijamy w folię. Tak samo postępujemy z drugą porcją mięsa.
  • 5. Zawinięte w folię piersi układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 45 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.69 (218 ocen)

Opublikowany w Magazynie
GRILLOWANA PIERŚ KURCZAKA W MARYNACIE CZOSNKOWO-ZIOŁOWEJ

To może cię zainteresować