Cytrynowy łosoś marynowany

0 (0 ocen)

  • 168 godz.

Zamiast wędzonego łososia kupnego polecam zrobić samemu łososia marynowanego. Jest pyszny. Robiła go moja mama teraz robię ja.

  • 168 godz.

Składniki:

  • 1 filet z łososia dwa razy po 500 gram ze skórą
    100 gram soli
    100 gram cukru
    2 pęczki koperku
    2 łyżki ziela angielskiego
    2 łyżki jałowce
    2 łyżki pieprzu ziarnistego
    3 cytryny

Cytrynowy łosoś marynowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łosoś obłożony skórą z cytryny 1.
    Łososia myję, osuszam, usuwam z ości które można wyczuć. Koperek myję, kroję drobno. Ziele angielskie, jałowiec, pieprz rozbijam w moździerzu. Wszystkie przyprawy mieszam, czyli sól, cukier, ziele, pieprz, jałowiec. Łososia układam w pudełku próżniowym skórą do dołu, i nacieram mieszanką przypraw. Cytrynę sparzam i ścieram na tarce drobne oczka. Łososia posypuję skórką z cytryny, dodaję całe gałązki koperku. Układam kawałki jeden na drugim przy czym drugi kawałek skórą do góry. Pudełko zamykam i wstawiam do lodówki na tydzień czasu.
  • łosoś z przyprawami odstawiony na 7 dni 2. Po 24 h odwracam plastry, do góry nogami, żeby nasiąknął łosoś sokami które się wytworzą. Codziennie należy przekładać. Przed podaniem płucze rybę, z marynaty, wycieram i kroję w plastry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy