Cytrynowy biszkopt.

0 (0 ocen)

Delikatny, wilgotny ,aromatyczny, dla dorosłych i dla dzieci.

Składniki:

  • Foremka 20X15 cm
    2 cytryny
    100g mąki tortowej
    125ml jogurtu
    80g cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    szczypta soli
    100g cukru na syrop
    200ml wody

Cytrynowy biszkopt. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cytrynowy biszkopt. 1. Jogurt wlać do miski, dodać cukier puder i ubijać 2 min. Dodawać stopniowo po 1 żółtku, miksować.
    Wsypać mąkę z proszkiem i startą skórkę z 1 cytryny. Wymieszać łyżką.
    Białka ubić z solą i delikatnie połączyć z z ciastem. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i piec w temp.165stop.przez 35 min. Ciasto powinno pozostać jasne.
    W trakcie pieczenia biszkoptu gotujemy syrop.
    Obieraczką do warzyw obrać skórkę z drugiej cytryny, nie wyrzucać skórki.
    Wycisnąć sok z obu cytryn ,wlać do małego rondelka, dolać wodę, wsypać cukier krystaliczny i skórki z cytryny. Gotować kilka minut.
    Upieczony biszkopt ponakłuwać i polać syropem. Odwrócić spodem do góry ,ponakłuwać i polewać syropem. Na końcu można syrop jeszcze trochę zagęścić i znowu polać ciasto.
    My lubimy ciepłe, ale można schłodzić w lodówce i podać z ubita śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy