Doskonały zarówno na wielkanocny stół , jak i do koszyczka.
60 min
Składniki:
4 jajka
20 dag masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
skórka i sok z połowy cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej i bułka tarta do natłuszczenia formy
Cukier puder do posypania
Cytrynowy baranek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztapiamy, lekko studzimy, dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem, na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy obie mąki z proszkiem , miksujemy, następnie dodajemy roztopione masło. Foremki na baranków smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy do 3/4 wysokości formy.Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Z tej porcji wychodzą 2 baranki.
Komentarze