Mega cytrynowe ciasto na biszkopcie z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny i puszystej bitej śmietany,orzeźwia idealne na wiosenne i letnie popołudnia do filiżanki herbaty pasuje znakomicie..
Cytrynowiec na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka jaj ubijamy na sztywno pod koniec ubijania wsypujemy cukier i miksujemy do momentu aż piana będzie lśniąca,dodajemy żółtka delikatnie mieszamy ,wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,mieszamy najlepiej ręcznie aby nie naruszyć struktury piany.Tak przygotowany biszkopt wylewamy do standardowej dużej blaszki o wym 23/39 cm pieczemy 25 minut w temp 160*c. Studzimy ciasto.
2.Masa cytrynowa: 2,5 szklanki wody zagotowujemy z cukrem w połowie szklanki pozostałej wody rozpuszczamy proszek budyniowy wlewamy na gotującą się wodę i gotujemy budyń,zestawiamy z ognia ,dodajemy do gorącego masło wyciśnięty sok z dwóch cytryn oraz żółtka i mieszamy aż do całkowitego połączenia,gorący wylewamy na zimny biszkopt wygładzamy łyżką na cieście odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
3.Masa śmietanowa: Schłodzoną dobrze śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i śmietan fiksy.Tak przygotowaną masę wyłożyć na zimną masę cytrynową ułożyć na wierzchu herbatniki.
4.Lukier: Białko jaja ubić na sztywno dodać puder kilka kropli aromatu cytrynowego i barwnika żółtego utrzeć lukier polać herbatniki wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce i schłodzić.
Komentarze