Cytrynowiec na biszkopcie

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Mega cytrynowe ciasto na biszkopcie z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny i puszystej bitej śmietany,orzeźwia idealne na wiosenne i letnie popołudnia do filiżanki herbaty pasuje znakomicie..

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa cytrynowa:
    3 szklanki wody
    2 budynie waniliowe
    1 szklanka cukru
    2 cytryny
    3/4 kostki masła
    2 żółtka

    Masa śmietanowa:
    500 g śmietany kremówki 36%
    2 śmietan fiksy
    4 łyżki cukru pudru
    200 g herbatników maślanych

    Lukier:
    1 białko
    3/4 szklanki cukru pudru
    aromat cytrynowy
    kilka kropli barwnika żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Cytrynowiec na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt: Białka jaj ubijamy na sztywno pod koniec ubijania wsypujemy cukier i miksujemy do momentu aż piana będzie lśniąca,dodajemy żółtka delikatnie mieszamy ,wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,mieszamy najlepiej ręcznie aby nie naruszyć struktury piany.Tak przygotowany biszkopt wylewamy do standardowej dużej blaszki o wym 23/39 cm pieczemy 25 minut w temp 160*c. Studzimy ciasto.
  • Masa 2. Masa cytrynowa: 2,5 szklanki wody zagotowujemy z cukrem w połowie szklanki pozostałej wody rozpuszczamy proszek budyniowy wlewamy na gotującą się wodę i gotujemy budyń,zestawiamy z ognia ,dodajemy do gorącego masło wyciśnięty sok z dwóch cytryn oraz żółtka i mieszamy aż do całkowitego połączenia,gorący wylewamy na zimny biszkopt wygładzamy łyżką na cieście odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • Z masa śmietanową 3. Masa śmietanowa: Schłodzoną dobrze śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i śmietan fiksy.Tak przygotowaną masę wyłożyć na zimną masę cytrynową ułożyć na wierzchu herbatniki.
  • Lukrowanie 4. Lukier: Białko jaja ubić na sztywno dodać puder kilka kropli aromatu cytrynowego i barwnika żółtego utrzeć lukier polać herbatniki wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce i schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Cytryna Masa Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Chrzciny Komunia Wesele

Podobne przepisy

To może cię zainteresować