Cytrynowiec murzynkowiec

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto szczególnie lubię robić moja córcia dekoruje serduszka a maż się zajada

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - Margaryna "Kasia": 400 gramów
    - mąka tortowa przesiana: 500 gramów
    - cukier kryształ-ciasto: 300 gramów
    - proszek do pieczenia: 2.5 łyżeczki
    - jajka całe: 6 sztuk
    - sok z cytryny: 4 łyżki
    - skórka z jednej cytryby: 1 sztuka
    - kakao ciemne do wypieków: 2 łyżki
    - bułka tarta do formy: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Cytrynowiec murzynkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. To zaczniemy od cytrynowego ciasta będzie łączone z murzynkiem Kasię rozpuszczam delikatnie w rondelku 200 gram. Skórkę ścieram z cytryna na najmniejszych oczkach.Białka oddzielam od żółtek. muszą być 3 sztuki .Do 3 żółtek dodaję cukier 150 i miksuję. Dodaje do masy żółtkowej roztopioną Kasię, mąkę 250 gram , proszek do pieczenia1 łyżeczkę, otartą skórkę z 1 cytryny i miksuje na gładka masę Piane ubijam na sztywno.
  • masa cytynow i myrzynkowa 2. Dodaję do reszty cista i mieszam wolno Następnie formę prostokątną dużą do ciasta smaruje Kasia i posypuje bułka tartą . Tekturkę z bloku rysunkowego zginam na połowę i wkładam do blaszki na skos i wylewam cytrynowe ciasto Moja córcia trzyma tekturkę aby się nie przesunęła a ja idę robić murzynka .
  • masa cytynowa i murzynkowa 3. Sposób przyrządzania:murzynka 1.jajka3 sztuki ubić z cukrem 150 gram 2. wsypać make 250 gram oraz proszek do pieczenia1,5 łyżeczki, ubijając cały czas 3.Kasię rozpuścić i gorącą wlać do masy 4.Miksujemy i dodajemy na koniec kakao 2 łyżki . teraz wylewamy ciasto do formy gdzie juz mamy cytrynowe murzynka wlewamy z drugiej strony jak ciasto dojdzie do tekturki delikatnie ja wyciągamy .Następnie ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach 40 minut.
  • ciasto cytrynowomurzynkowe 4. Po upieczeniu robimy lukier jedno białko i 1,5 szklanki cukru oraz sok z cytryny mieszamy tak długo aby powstał lukier polewamy ciasto następnie bierzemy foremkę serduszko i kładziemy na ciasto . bierzemy foremkę serduszko kładziemy już na ciasto polane lukrem i łyżeczką posypujemy środek foremki rozpuszczalnym kakao i tak dekorujemy ciasto
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jajka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować