Cytrynowiec z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodać cukier i żółtka. Ubijać do rozpuszczania cukru.
Dodać wodę. Wsypać przesiane mąki i proszek do pieczenia.
Delikatnie wymieszać żeby nie było grudek. Wylać na formę o wymiarach 23x33cm.
i piec przez około 30 min.
2.Masa cytrynowa: Odcisnąć sok z cytryn.
Dolać do soku wodę, odlać 0,5 szklanki i zagotować resztę z cukrem.
Do odlanej wody z sokiem wsypujemy budynie i mieszamy.
Gdy się zagotuje wlać mieszankę budyniową.
Mieszać aż powstanie gęsty budyń. Ostudzić.
Masło rozetrzeć mikserem, stopniowo dodawać wystudzony budyń.
Można dodać cukru pudru jeśli masa jest dla nas mało słodka.
3.Pianka z kremówki: Śmietankę dobrze ubijamy.
Dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl ciepłej wody.
Ostudzoną wlewamy do śmietanki. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w kostkę.
4.Przełożenie ciasta: Biszkopt- masa cytrynowa- herbatniki
- brzoskwinie- śmietanka.
5.Ciasto schładzamy w lodówce.
Porady
Do ciasta można użyć także ananasów, równie dobrze smakuje:)
Komentarze