Ciasto cytrynowe z masą śmietankową i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt- białka ubić z odrobiną soli, cukrem i żółtkami, dodać mąkę przesianą z proszkiem, wymieszać, na końcu dodać olej, wymieszać i wylać na blachę wyłożoną pergaminem o wym. 21x 33 cm. Piec w temp.ok. 160 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu ostudzić i nasączyć ponczem.
2.Masa cytrynowa:
1/2 szklanki soku z cytryn oraz 1 szklankę wody zagotować z cukrem. W 1/2 szklance wody wymieszać budynie i wlać do gotującego się płynu. Ugotować budyń, ostudzić i połączyć z utartym masłem. Masę wyłożyć na biszkopt.
3.Masa śmietankowa:
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody i tężejącą połączyć z ubitą śmietanką. Dodać borówki, wymieszać i wylać na ciasto.
4.Na warstwie śmietankowej ułożyć herbatniki.
5.Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i ozdobić nią ciasto. Placek schłodzić.
Komentarze