Cytrynowiec

4.5 (197 ocen)

  • 2 godz.

Delikatne, bardzo dobre, lekkie, cytrynowe ciasto z niezwykłą, piankową masą i z bardzo delikatnym biszkoptem. Dobrze się kroi i ładnie się prezentuje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    4 łyżki oleju
    1 szklanka mąki
    1 budyń śmietankowy
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia

    Poncz:
    3/4 szklanki przegotowanej, zimnej wody
    1 łyżka cukru
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

    Krem cytrynowy:
    2 szklanki wody
    2 cytryny
    6 łyżek cukru
    2 budynie śmietankowe
    1 galaretka cytrynowa
    300 g masła lub margaryny

    Krem śmietanowy:
    500 ml śmietanki kremówki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    ewentualnie 1 płaska łyżka żelatyny

    Ponadto:
    1/2 tabliczki (50 g) mlecznej czekolady startej na tarce o grubych oczkach
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka krótko ubić z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, ubić na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do białek, wymieszać delikatnie łyżką. Wsypać mąkę i budyń w proszku, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Piec ok. 30 minut w 180°C. Ja piekłam w dużej, prostokątnej formie 32x 21cm, ale można też upiec w dużej tortownicy (wtedy można zmniejszyć do 1 łyżeczki ilość proszku do pieczenia). Przekroić wzdłuż na dwie części.
    2. Poncz: Do wody dodać cukier i sok z cytryny, dobrze wymieszać.
    3. Krem cytrynowy: Cytryny sparzyć wrzątkiem, z jednej z nich zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach, z obu wycisnąć sok. 1 szklankę wody zagotować z cukrem, sokiem i skórką z cytryn. Gdy płyn zacznie wrzeć, zdjąć z palnika i wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. W reszcie wody mieszać proszek budyniowy, wlać do rozpuszczonej galaretki i ugotować budyń. Ostudzić. Do całkowicie wystudzonego budyniu dodać miękkie masło lub margarynę, dobrze zmiksować.
    4. Śmietana: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, krótko wymieszać. Jeśli chcecie uzyskać sztywną wierzchnią warstwę, trzeba dodać do śmietanki rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę.
    5. Sposób składania ciasta:
    Połowę biszkoptu nasączyć połową przygotowanego ponczu. Wyłożyć całą masę cytrynową, wyrównać. Przykryć drugą połową biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem. Wyłożyć ubitą śmietanką kremówką, posypać startą czekoladą. Dobrze schłodzić.

Porady

Zamiast biszkoptu, można dać herbatniki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować