Cytrynowiec

4.5 (173 ocen)

  • 30 min

Orzeźwiające ciasto na letnie gorące dni.

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    szczypta soli
    2 łyżki wody
    3/4 szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki kartoflanej
    1/2 proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    łyżka soku z cytryny

    Druga warstwa:
    2 szklanki wody
    4 łyżki cukru
    1 galaretka cytrynowa
    1/2 szklanki soku z cytryny
    2 budynie waniliowe
    1 kostka masła

    Trzecia warstwa:
    1/2 l śmietany kremówki
    1 galaretka cytrynowa

    Wierzch:
    herbatniki
    lukier
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę. Resztę składników mieszamy z żółtkami. Delikatnie dodajemy pianę.
  • 2. Masło ucieramy i dodajemy do budyniu. Wykładamy masę na biszkopt.
  • 3. Druga warstwa: gotujemy wodę z cukrem. Budynie rozrabiamy w soku z cytryny. Do gotującej się wody wsypujemy galaretkę, potem rozrobione budynie, gotujemy i studzimy.
  • 4. Trzecia warstwa: galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Mieszamy ją z ubitą kremówką. Wykładamy na masę budyniową.
  • 5. Układamy herbatniki maczane w soku z cytryny i lukrujemy.

Porady

Lukier możemy posypać kolorową posypką lub wiórkami czekoladowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować