Cytrynowiec

4.5 (149 ocen)

Przepis na to pyszne i orzeźwiające ciasto pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • Upiec cienki, jasny biszkopt w formie 25/35 cm.

    Masa cytrynowa:
    2 budynie śmietankowe
    25 dag masła
    3/4 szklanki cukru
    3 żółtka
    3 cytryny
    1 1/2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy

    Masa śmietankowa:
    1/2 l śmietany kremówki
    2 - 3 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody)

    Dodatki:
    1 puszka ananasów
    2 paczki herbatników (Leibniz) lub 3 paczki herbatników szkolnych
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa cytrynowa:
    Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki. Przelać do garnka i zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. W 1/2 szklanki wody roztrzepać budyń, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, połączyć z wodą cytrynową i ugotować budyń. Przestudzony budyń połączyć z utartym masłem.
  • 2. Masa śmietankowa:
    Śmietanę ubić, dodając cukier i na końcu rozpuszczoną (wystudzoną) żelatynę.
  • 3. Przełożenie ciasta:
    Biszkopt - masa cytrynowa - ananasy (ja pokroiłam je w kostkę) - masa śmietankowa - herbatniki - polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Herbatniki Masa Masa śmietanowa Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować