CYTRYNOWIEC

4.5 (183 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto jest baaardzo cytrynowe, pyszne, orzeźwiające, idealne na lato

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na BISZKOPT:
    - 4 jaja
    - 3/4 szkl cukru
    - 2 łyżki wody
    - 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    - 1/2 szkl mąki pszennej
    - 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na PONCZ:
    - 1/2 szkl wody
    - 1 łyżeczka cukru
    - 3 łyżki soku z cytryny

    Składniki na MASĘ BUDYNIOWĄ:
    - 2 budynie waniliowe bez cukru
    - 3/4 szkl soku wyciśniętego z cytryny
    - 1,5 szkl wody
    - 1 szkl cukru
    - 1 kostka masła, albo margaryny

    Składniki na PIANKĘ CYTRYNOWĄ:
    - 1 galaretka cytrynowa
    - 500 ml śmietany 30, albo 36%
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 1 śmietan-fix

    Składniki na LUKIER:
    - 1 szkl cukru pudru
    - sok z 1 cytryny

    DODATKOWO:
    - 20 szt herbatników
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:
    1. Jajka ubijać z cukrem i wodą na puszystą masę około 20 minut (albo ubić żółtka z cukrem i wodą, a białka oddzielnie, a później razem wymieszać).
    2. Mąki przesiać i wymieszać razem z proszkiem do pieczenia.
    3. Do ubitej masy jajecznej dodać mąki i delikatnie wymieszać.
    4. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej blachy margaryną i posypaną wiórkami kokosowymi.
    5. Piec około 20 - 25 minut w 180 st.
  • 2. PRZYGOTOWANIE MASY BUDYNIOWEJ:
    1. Sok z cytryn, szklankę wody i cukier zagotować.
    2. 1/2 szkl wody wymieszać dokładnie z budyniami.
    3. Wlać do gotującej się wody i szybko mieszać, aby nie powstały grudki.
    4. Gotować około 1 minuty, aż budyń zgęstnieje.
    5. Pozostawić do ostygnięcia.
    6. Miękkie masło, albo margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę.
    7. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  • 3. PRZYGOTOWANIE PONCZU:
    1. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem.
    2. Biszkopt nasączyć ponczem
    3. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową.
    4. Ciasto wstawić do lodówki.
  • 4. PRZYGOTOWANIE PIANKI CYTRYNOWEJ:
    1. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
    2. Śmietanę ubić na sztywno.
    3. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
    4. Miksując, dodawać stopniowo tężejącą galaretkę.
    5. Na koniec dodać śmietan-fix.
    6. Gotową piankę wyłożyć na masę budyniową.
    7. Na górę ułożyć herbatniki.
  • 5. PRZYGOTOWANIE LUKRU:
    1. Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę.
    2. Lukrem posmarować herbatniki.
    3. Herbatniki posypać wiórkami kokosowymi.
    4. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
    SMACZNEGO!!!!!!!!

Porady

Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać więcej soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować