1.PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:
1. Jajka ubijać z cukrem i wodą na puszystą masę około 20 minut (albo ubić żółtka z cukrem i wodą, a białka oddzielnie, a później razem wymieszać).
2. Mąki przesiać i wymieszać razem z proszkiem do pieczenia.
3. Do ubitej masy jajecznej dodać mąki i delikatnie wymieszać.
4. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej blachy margaryną i posypaną wiórkami kokosowymi.
5. Piec około 20 - 25 minut w 180 st.
2.PRZYGOTOWANIE MASY BUDYNIOWEJ:
1. Sok z cytryn, szklankę wody i cukier zagotować.
2. 1/2 szkl wody wymieszać dokładnie z budyniami.
3. Wlać do gotującej się wody i szybko mieszać, aby nie powstały grudki.
4. Gotować około 1 minuty, aż budyń zgęstnieje.
5. Pozostawić do ostygnięcia.
6. Miękkie masło, albo margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę.
7. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
3.PRZYGOTOWANIE PONCZU:
1. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem.
2. Biszkopt nasączyć ponczem
3. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową.
4. Ciasto wstawić do lodówki.
4.PRZYGOTOWANIE PIANKI CYTRYNOWEJ:
1. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Śmietanę ubić na sztywno.
3. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
4. Miksując, dodawać stopniowo tężejącą galaretkę.
5. Na koniec dodać śmietan-fix.
6. Gotową piankę wyłożyć na masę budyniową.
7. Na górę ułożyć herbatniki.
5.PRZYGOTOWANIE LUKRU:
1. Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę.
2. Lukrem posmarować herbatniki.
3. Herbatniki posypać wiórkami kokosowymi.
4. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
SMACZNEGO!!!!!!!!
Porady
Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać więcej soku z cytryny.
Komentarze