1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.Następnie dodawać po trochu cukru
pod koniec dodać żółtka wymieszać.Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na blachę (40x25cm) piec w temp 180ºC przez ok. 25-30 minut lub do suchego patyczka.
2.Masa cytrynowa:
Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić go wodą aby było 2 i 1/2 szklanki.Następnie przelać do garnka dodać cukry i całość zagotować.W 1/2 szklanki wody roztrzepać budynie,żółtka i mąki.Połączyć z wodą cytrynowa i ugotować budyń.Przestudzony budyń utrzeć z margaryną.
3.Masa śmietankowa:
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/3 gorącej wody.Śmietanę ubić z cukrem na sztywno pod koniec dodać śnieżkę.Ostudzoną galaretkę dodawać po łyżeczce do ubitej śmietany ciągle miksując.
4.Polewa:
Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka postawić na małym ogniu dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się składników.Następnie polewę zagotować.Zostawić w chłodne miejsce aby lekko zgęstniała.
5.Wykonanie:
Biszkopt posmarować masą cytrynową, na masie ułożyć plastry ananasa.Następnie wyłożyć masę śmietankową na to ułożyć herbatniki polać polewą i zetrzeć skórkę z sparzonej cytryny.Całość włożyć do lodówki.
Porady
W przepisie jest aby do masy śmietankowej dodać rozpuszczoną żelatynę ale ja troszkę zmodyfikowałam i dodałam galaretkę cytrynowa żeby było bardziej czuć cytrynek :)
Komentarze