Cytrynowiec

0 (0 ocen)

Przepis ten jest z książki ,,Przepisy siostry Anastazji'' Ciasto jest bardzo cytrynowe :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    -3 jajka
    -3 łyżki mąki pszennej
    -3 łyżki mąki ziemniaczanej
    -6 łyżek cukru
    -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa cytrynowa:
    -2 budynie śmietankowe
    -250g margaryny
    -3/4 szklanki cukru
    -3 żółtka
    -3 cytryny
    -1 i 1/2 łyżki maki pszennej
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -opakowanie cukru waniliowego
    Masa śmietankowa:
    -1/2 l śmietany kremówki
    -3-4 łyżki cukru pudru
    -galaretka cytrynowa
    -opakowanie śnieżki
    Dodatkowo:
    -1 puszka ananasów
    -ok. 1-2 paczki herbatników dużych (ja użyłam Bonitki)
    -skórka otarta z cytryny
    Polewa:
    -pół kostki margaryny
    -3,5 łyżki cukru pudru
    -3 łyżki kakao
    -2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.Następnie dodawać po trochu cukru
    pod koniec dodać żółtka wymieszać.Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na blachę (40x25cm) piec w temp 180ºC przez ok. 25-30 minut lub do suchego patyczka.
  • 2. Masa cytrynowa:
    Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić go wodą aby było 2 i 1/2 szklanki.Następnie przelać do garnka dodać cukry i całość zagotować.W 1/2 szklanki wody roztrzepać budynie,żółtka i mąki.Połączyć z wodą cytrynowa i ugotować budyń.Przestudzony budyń utrzeć z margaryną.
  • 3. Masa śmietankowa:
    Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/3 gorącej wody.Śmietanę ubić z cukrem na sztywno pod koniec dodać śnieżkę.Ostudzoną galaretkę dodawać po łyżeczce do ubitej śmietany ciągle miksując.
  • 4. Polewa:
    Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka postawić na małym ogniu dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się składników.Następnie polewę zagotować.Zostawić w chłodne miejsce aby lekko zgęstniała.
  • 5. Wykonanie:
    Biszkopt posmarować masą cytrynową, na masie ułożyć plastry ananasa.Następnie wyłożyć masę śmietankową na to ułożyć herbatniki polać polewą i zetrzeć skórkę z sparzonej cytryny.Całość włożyć do lodówki.

Porady

W przepisie jest aby do masy śmietankowej dodać rozpuszczoną żelatynę ale ja troszkę zmodyfikowałam i dodałam galaretkę cytrynowa żeby było bardziej czuć cytrynek :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować