Cytrynowe placuszki z makiem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Więcej na www.ilovebake.pl

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - maślanka: 1 szklanka
    - jajka: 4 sztuki
    - mąka: 1 szklanka
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 2 łyżki
    - soda: 0.5 łyżeczki
    - skórka z 1 cytryny: 1 sztuka
    - sok z 1 cytryny: 1 sztuka
    - mak: 0.5 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pancakes Placki

Cytrynowe placuszki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ILOŚĆ: ok. 15 placuszków
    Białka oddzielamy od żółtek. Maślankę miksujemy razem z żółtkami. Następnie dodajemy przesianą mąkę, sól, cukier, sodę, mak, startą skórkę i sok z cytryny, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z wcześniej przygotowaną masą za pomocą łyżki. Starając się, aby masa była jak najbardziej puszysta. Smażymy na teflonowej patelni dodając co jakiś czas łyżeczkę masła (niekoniecznie). Placuszki odwracamy na drugą stronę dopiero jak pojawią się na wierzchu bąbelki powietrza. Pamiętajmy, aby nie smażyć na zbyt rozgrzanym ogniu, ponieważ w środku będą surowe. Podajemy z miodem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Mak Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować