Cytrynowe naleśniki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis na delikatne i puszyste naleśniki z dodatkiem cytrynowej nuty. Dobór składników sprawia, że naleśniki świetnie się smażą oraz są elastyczne. Takie cytrynowe naleśniki doskonale komponują się z, dżemem, lekkim twarożkiem lub świeżymi owocami - polecam truskawki i banany :)

  • 30 min

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki wrocławskiej
    - 1 szklanka maślanki naturalnej
    - 1 szklanka mleka
    - około 0,5 szklanki wody mineralnej
    - 3 jajka
    - 4 łyżki oleju
    - skórka otarta z 1 cytryny
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 3 łyżki cukru pudru
    - szczypta soli
    - szczypta kurkumy

Cytrynowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę parzymy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę. Do miksera dodajemy jajka, maślankę, wodę mineralną, mleko, mąkę, cukier puder, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oleju oraz szczyptę soli i miksujemy wszystko na jednolitą masę. Do masy dodajemy otartą skórkę cytrynową, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, aby ciasto mogło odrobinę "popracować".

    Porcje ciasta wylewamy na patelnię naleśnikową, lekko wysmarowaną olejem przez pierwszą partią smażenia. Smażymy je z obu stron na delikatnie złoty kolor. Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy