Cytrynowe ciastka z Lemon Curd

4.5 (186 ocen)

Cudowne ciasteczka z przepysznym cytrynowym Lemon Curd, który świetnie równoważy słodkość ciastek i dodatkowo nadaje im świeżości. Równiutkie, kruchutkie, bezproblemowe. Na weekend, do kawy.. czemu nie? ;)

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g zimnego masła
    220 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 żółtko
    125 g cukru pudru
    1 łyżka mleka
    2 łyżki startej skórki z cytryny


    Dodatkowo:
    Lemon curd,
    cukier puder do oprószenia ciastek
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Ciastka Pieczeń

Cytrynowe ciastka z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na grubość około 3 mm i za pomocą okrągłej foremki wykrawać ciasteczka. W połowie z nich zrobić dodatkową dziurkę, np. kieliszkiem. Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić 10 minut w lodówce. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do piekarnika. Piec przez około 10 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i wystudzić.
  • 2. Ostudzone ciastka bez dziurki wysmarować Lemon Curd, przykryć (wcześniej oprószonymi cukrem pudrem) ciastkami z dziurką. Smacznego!

Porady

Przepis na około 50 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować