Cytrynowa szarlotka na miodowym spodzie

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pachnąca cytrusami szarlotka przygotowana na delikatnym miodowym cieście połączona z aromatyczną cynamonową warstwą jabłek to świetny pomysł na szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    200g masła
    3 szklanki mąki pszennej
    130g cukru
    2 jajka
    3 łyżki miodu
    2 łyżki mleka
    1 łyżeczka sody
    olej do wysmarowania formy

    Nadzienie jabłkowe:
    2kg jabłek (waga po obraniu)
    2 cytrynowe galaretki
    2 łyżeczki cynamonu

    Lukier:
    sok z 1 cytryny
    250g cukru pudru

    Dodatkowo:
    100g skórki pomarańczowej kandyzowanej

Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Cytrynowa szarlotka na miodowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0po5r66 1. Ciasto miodowe:
    Do garnka wlać mleko, miód, wsypać sodę, zamieszać i lekko podgrzać. Gdy całość zacznie się porządnie pienić zdjąć z palnika. Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, jajka i wymieszać. Następnie wlać lekko przestudzoną mieszankę z mleka, miodu i sody, wyrobić rękoma aż całość ciasta będzie jednolita.
  • image-1fcbfm2 2. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować i przenieść na blaszkę o wymiarach 24cm x 39cm wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15.
  • image-0h4bd9g 3. Nadzienie jabłkowe:
    Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka i podsmażyć okresowo mieszając do momentu aż część wody odparuje. Zdjąć z palnika, wsypać cynamon, galaretki i całość dokładnie wymieszać.
  • image-000k61a 4. Lukier:
    Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji lukru.
  • image-0041kqk 5. Jeden z blatów miodowych przełożyć na blaszkę, rozłożyć na nim równomiernie jeszcze ciepłe jabłka, przykryć drugi blatem i delikatnie przycisnąć. Lukier rozsmarować na wierzchu ciasta, następnie posypać skórką pomarańczową. Ciasto wstawić do lodówki lub chłodne miejsce na około 2 - 4godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować