Cytrynowa babka na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE:
Całe jajka ubijamy mikserem razem z cukrem do białości ok. 10 minut. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy i dodajemy partiami do masy jajecznej na zmianę z olejem. Skórkę z cytryny sparzymy i ocieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy do masy, na końcu wlewamy piwo, chwilkę ucieramy i wlewamy do natłuszczonej formy na babkę lub najlepiej do dwóch małych. Pieczemy w 170 stopniach C ustawienie góra-dół ok. 1 godziny lub do suchego patyczka.
Ja piekłam dużo dłużej, pomimo że babka wydawała się upieczona środek był jeszcze surowy. Dopiekałam w 150 stopniach C W funkcji termoobieg aż środek się upiekł.
Dlatego lepiej upiec dwie małe.
Porady
Trzeba dobrze wysmarować formę na babkę i obsypać mąką lub bułką tartą.
Komentarze