CYTRYNOWA BABKA NA PIWIE

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

Pyszna, wilgotna babka z cytrynową nutą.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    4 całe jajka
    1,5 szklanki cukru
    3 szklanki mąki pszennej (dałam babuni)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szklanka oleju
    szklanka piwa cytrynowego (dałam Warkę)
    skórka z 2 cytryn
    ( składniki powinny mieć temperaturę pokojową)

    LUKIER:

    ok. 8 dag cukru pudru
    ok. łyżki gorącej wody
    ok. łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowa babka na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:

    Całe jajka ubijamy mikserem razem z cukrem do białości ok. 10 minut. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy i dodajemy partiami do masy jajecznej na zmianę z olejem. Skórkę z cytryny sparzymy i ocieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy do masy, na końcu wlewamy piwo, chwilkę ucieramy i wlewamy do natłuszczonej formy na babkę lub najlepiej do dwóch małych. Pieczemy w 170 stopniach C ustawienie góra-dół ok. 1 godziny lub do suchego patyczka.
    Ja piekłam dużo dłużej, pomimo że babka wydawała się upieczona środek był jeszcze surowy. Dopiekałam w 150 stopniach C W funkcji termoobieg aż środek się upiekł.
    Dlatego lepiej upiec dwie małe.

Porady

Trzeba dobrze wysmarować formę na babkę i obsypać mąką lub bułką tartą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować