Cytrynowo-miętowa oliwa do sałatek

0 (0 ocen)

Dobrej jakości oliwa, skórka cytryny i kilka gałązek mięty - oto sposób na przygotowanie aromatycznego dodatku do sałatek.

Składniki:

  • 250 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
    1 cytryna (tylko skórka)
    6 gałązek mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Cytrynowo-miętowa oliwa do sałatek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę dokładnie szorujemy szczoteczką i sparzamy wrzątkiem. Cienko obieramy skórkę (najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw). Miętę płuczemy i osuszamy.
  • 2. Do butelki lub słoiczka o pojemności 300 ml wkładamy skórki cytryny i gałązki mięty. Zalewamy oliwą, zamykamy i odstawiamy na 4-5 dni. Dodajemy do sałatek, potraw z warzyw lub wykorzystujemy do przygotowania sosu winegret.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować