.Doskonałe zdrowe danie dla osób lubiących mięso w wersji słodko kwaśnej.Można podawać jako samodzielne danie lub jako pierwsze danie na niedzielny obiad..Podawać z ryżem ugotowanym na sypko
Cytrynowo imbirowe pulpety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Morele pokrojone w kostkę i rodzynki sparzyć gorącą wodą,odcedzić.Mięso przełożyć do miski dodać bakalie,2 łyżki posiekanych liści melisy,doprawić do smaku solą,pieprzem,imbirem i wyrobić gładką masę.
2.Rękoma formować pulpety wielkości małych mandarynek.
3.
W garnku zagotować 600 ml.wody,przyprawić sola,pieprzem,dodać 1 łyżkę melisy i skórkę zdjętą z uprzednio sparzonej cytryny bez białych części,
4.
Włożyć pulpety i gotować około 10 min,pulpety wyjąć.Wywar przecedzić przez sito,zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie,wlać sok z 1/2 cytryny,2 łyżeczki cukru i zagotować.Żółtka rozprowadzić w niewielkiej ilości gorącego sosu i przez sitko przelać do garnka,całość ewentualnie przyprawić do smaku,włożyć pulpety,wlać śmietanę i podgrzewać około 3 min
Komentarze