Cytrynka

4.44 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem wielkim łasuchem. Ciasto jest pyszne, orzeźwiające.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● po 1 szkl. cukru i mąki pszennej
    ● 3/4 szkl. mąki ziemn.
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 6 jajek
    Masa:
    ● 1 szkl. cukru
    ● 2 łyżki mąki ziemn.
    ● 2 cytryny
    ● 2 żółtka
    Krem:
    ● śmietan-fix
    ● 1/2 l śmietanki 36-proc.
    ● 2 łyżki cukru pudru
    ● cukier waniliowy
    Lukier:
    ● sok z 1 cytryny
    ● 1 szkl. cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.44 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy
    z cukrem, dodajemy żółtka
    i mąki z proszkiem. Mieszamy. Wlewamy do wyłożonej
    papierem do pieczenia blachy
    (20x35 cm). Pieczemy 30 minut
    w 180 °C. Studzimy. Przekrawamy
    na 2 placki.
  • 2. Masa: 1,5 szkl. wody zagotowujemy
    z cukrem, sokiem
    i startą skórką z cytryn oraz
    mąką wymieszaną z 1/2 szkl.
    wody. Dodajemy żółtka.
    Energicznie mieszając, gotujemy,
    aż będzie szklista. Gorącą
    smarujemy spód ciasta.
    Studzimy.
  • 3. Krem: śmietankę ubijamy,
    dodając cukry i śmietan-fix.
    Wykładamy na masę. Przykrywamy
    drugim plackiem.
  • 4. Lukier: sok ucieramy z cukrem.
    Polewamy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować