Cytrynek

5 (174 ocen)

  • 40 min

Orzeżwiające ciasto dla tych, którzy lubią owocowe smaki.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto: 2 szkl. mąki,
    1 kostka margaryny,
    1 szkl. cukru,
    4 jajka,
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 cytryna

    Krem: 1 budyń bananowy bez cukru,
    0,5 l mleka,
    4-5 łyżek cukru,
    10 dag margaryny,
    1 galaretka cytrynowa,
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem i jajkami na jednolitą masę. Dodać 1 szklankę mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać skórkę i sok z wyparzonej cytryny i drugą szklankę mąki. Wszystko dokładnie połączyć, wylać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą blaszki i piec ok. 40 minut w 180 stopniach C.
  • 2. Krem: w połowie mleka rozprowadzić budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać budyń i gotować do zgęstnienia. Następnie dodać margarynę i gotować na małym ogniu do połączenia. Gdy masa będzie jednolita, dodać galaretkę i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia i połączenia z masą.
  • 3. Ostudzone ciasto przeciąć na dwie części. Na spodnią część wylać gorącą masę, przykryć drugą częścią i odstawić do całkowitego wystudzenia. Można posypać cukrem pudrem lub polać cytrynowym lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować