Tradycyjne, świąteczne potrawy zna większość z nas. Ale to nie powód, by nasze stoły zawsze wyglądały tak samo. Dziś polecam cytrusowe pstrągi. Wyglądają i smakują pysznie:)
Składniki:
Składniki:
• 2 pstrągi,
• 1 pomarańcza,
• 1 cytryna,
• 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
• 2 łyżki masła,
• Sól do smaku,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz,
• 2 szczypty cynamonu
• Olej
Do podania:
• 1,5 pomarańczy,
• 1/3 granatu,
• Olej lniany do polania,
• Kolorowy pieprz do oprószenia,
• Skórka pomarańczowa do dekoracji
• Natka pietruszki do dekoracji
Cytrusowy pstrąg z owocową sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby przepłukujemy i dokładnie osuszamy.
Owoce dokładnie myjemy. Z 1/3 cytryny i 1/3 pomarańczy ścieramy skórkę. Tak przygotowaną łączymy z masłem i częścią natki pietruszki.
2.Osuszone ryby nacieramy solą oraz pieprzem. Ich środek wypełniamy przygotowanym cytrusowym masełkiem. Każdą rybę dodatkowo oprószamy w środku szczyptą cynamonu.
3.Wierzch ryb nacinamy w 4 miejscach. W wykonanych nacięciach umieszczamy naprzemiennie plasterki pomarańczy i cytryny. Ryby przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego wcześniej olejem. Ich wierzch posypujemy pozostałą pietruszką.
Ryby skrapiamy sokiem z pozostałej części cytryny i pomarańczy.
Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 30 minut w 180°C.
Między czasie przygotowujemy sałatkę.
Pomarańcze dokładnie obieramy i kroimy w plasterki. Układamy je na przygotowanych do podania talerzach. Ich wierzch posypujemy ziarenkami granatu. Całość skrapiamy olejem lnianym i oprószamy kolorowym pieprzem.
Upieczone ryby układamy koło owocowej sałatki. Całość dekorujemy natką pietruszki i podajemy.
Komentarze