Ciasto Cytrusowiec

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

pyszne lekkie ciasto z kremem pomarańczowym oraz pianka cytrynową, nie wymaga pieczenia.

  • 3 godz.

Składniki:

  • (forma 24 cm)

    spód:
    biszkopty okrągłe

    masa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe
    2,5 szklanki soku pomarańczowego
    sok z 1/2 cytryny
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    125 g masła
    3/4 szklanki wody

    pianka cytrynowa:
    500 g śmietany 30%
    1 galaretka cytrynowa
    1 szklanka wody (do rozpuszczenia galaretki)
    2 łyżki cukru pudru
    skórka z 1 cytryny

    dodatkowo:
    ciasteczkowe groszki czekoladowe (typu Maltesersy,Lila Stars Milki albo Malti Keks)
    1 galaretka cytrynowa
    skórka otarta z 1 pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z galaretka Desery

Ciasto cytrusowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0o93fmd 1. Biszkopty układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
  • image-09dlm3n 2. masa budyniowa:
    Ścieramy skórkę z cytryn (będzie potrzebna nam później) i wyciskamy sok.

    Sok pomarańczowy z sokiem cytrynowym gotujemy na małym ogniu.
    Budynie rozrabiamy w 3/4 szklanki wody i kiedy sok zacznie się gotować dolewamy budynie do garnka, mieszamy aż zacznie gęstnieć. Ugotowany budyń studzimy.

    Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,a następnie dodajemy cały czas miksując po łyżce wystudzonego budyniu, miksujemy do otrzymania gładkiego krem. Krem przekładamy na biszkopty.
  • image-21fmk0q 3. Na nim układamy warstwę groszków czekoladowych ( ja użyłam takich z ciasteczkowym środkiem)
  • image-0htx9x3 4. Groszki przykrywamy pianką cytrynową.

    Pianka:
    Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie dodajemy do niej tężejącą galaretkę. (ja najpierw łączę odrobinę galaretki ze śmietaną a dopiero potem wlewam resztę)
    Na koniec dodaję trochę skórki otartej z cytryny.

    Sernik z pianką wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny aby pianka stężała.
  • image-18xp9on 5. Po zastygnięciu pianki wierzch sernika posypujemy startą wcześniej skórką z pomarańczy (albo cytryny), zalewamy rozpuszczoną i ostudzoną galaretką cytrynową, ponownie wstawiamy do lodówki aby galaretka zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytrusy Pomarańcze Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować