Ostatnio mam jakieś smaki na słodkie , więc postanowiłam zrobić proste i przede wszystkim tanie w przygotowaniu rogaliczki krucho-drożdżowe. Są na prawdę bardzo smaczne.
Cytrusowe rogaliczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odkładamy na 2 godzinę do lodówki – możemy na dłużej. Nawet na całą noc
2.Ciasto kroimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło i dzielimy na 16 części.
3.Każdy trójkąt smarujemy masłem
4.Cukier mieszamy ze skórkami. I posypujemy nim każdy trójkącik – część zostawiamy na posypanie gotowych rogaliczków
5.Każdy trójkącik zwijamy w rogaliczka. Od szerszej części do węższej .
6.Rogaliki smarujemy masłem i posypujemy małą ilością cukru.
7.Rogaliki ukłądamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach od siebie i pieczemy około 25-30 min w 180 stopniach (góra-dół)
Komentarze