Cykorie w takim sosie smakują wybornie. Sos robiony na bazie sosu beszamelowego nabiera zupełnie innego smaku dzięki serowi. Najlepszy jest ser grueyer i parmezan, ale można użyć innego. Ja dodałem parmigiano reggiano.
40 min
Składniki:
8 szt białej cykorii
8 szt plastrów szynki gotowanej
1 łyżka masła
pół szklanki wody
Sos : 1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
2 żółtka
100 g startego żółtego sera
sól
pieprz biały
sok z cytryny
Cykorie w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cykorie oczyściłem, usunąłem gorzkie głąbiki. Opłukałem, włożyłem do garnka ze stopionym masłem, posoliłem, skropiłem sokiem z cytryny. Wlałem wodę, dusiłem 5 minut pod przykryciem. Na patelni stopiłem masło, wsypałem mąkę, zasmażyłem, następnie rozprowadziłem letnim mlekiem i wywarem powstałym z duszenia cykorii.
Jak sos zgęstniał, doprawiłem solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodałem żółtka i wymieszałem. Cykorię owinąłem plastrami szynki, spiąłem wykałaczkami. Tak przygotowane cykorie ułożyłem w żaroodpornej formie, zalałem sosem, posypałem serem.
Zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut, aż szynka się zrumieniła.
Komentarze