Cykoria zapiekana z boczkiem i parmezanem

4.5 (174 ocen)

Cykoria to warzywo mało popularne, a szkoda, bo to bogate źródło witamin A, C, E i K oraz witamin z grupy B, a także składników mineralnych, m.in. potasu, żelaza, magnezu, miedzi, cynku i kwasu foliowego. Dziś przygotowałam ją na ciepło w towarzystwie boczku i parmezanu.

Składniki:

  • na 4-8 porcji:
    4 główki cykorii
    250 g boczku wędzonego w cienkich plasterkach
    5-6 łyżek tartego parmezanu
    1 łyżka oleju rzepakowego
    sól
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cykoria zapiekana z boczkiem i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od pozbawienia cykorii nadmiaru goryczki. W tym celu do 4 kubków wsypujemy po łyżce soli, głąbiki cykorii lekko przycinamy i wstawiamy do kubków tak, aby końcówki głąbików były zanurzone w soli. Odstawiamy na 1 godzinę.
  • 2. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i układamy połówki cykorii zawinięte w boczek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy 15 minut.
  • 3. Główki cykorii przekrawamy wzdłuż na połowy. Starty parmezan wysypujemy na płaski talerz. Każdą połówkę cykorii obtaczamy w parmezanie i zawijamy w 2-3 plastry boczku.
  • 4. Cykorię płuczemy i wkładamy do wrzącej, lekko osolonej i osłodzonej, wody. Obgotowujemy 5 minut pod przykryciem. Wyjmujemy, osączamy z wody i lekko studzimy.
  • 5. Posypujemy pozostałym parmezanem i zapiekamy jeszcze 5 minut. Podajemy gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cykoria Parmezan Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować