Po ciężkiej pracy należy się solidny i konkretny obiad:-)Mocno pomidorowy:-)
2 godz.
Składniki:
ok. 0,7 kg karkówki
1 czerwona papryka
2 cebule
ok. 200 g pieczarek
400 g pomidorów w zalewie z puszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki pikantnego keczupu
Przyprawy:
przyprawa do karkówki
przyprawa do mięs np. Knorr
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki bazylii
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka cukru
1 liść laurowy
Cygańska karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w 1 cm plastry. Każdy plaster przyprawiamy przyprawą do karkówki i przyprawą do mięsa. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, paprykę w kostkę. Pomidory wlewamy do miski, gnieciemy widelcem, dodajemy koncentrat pomidorowy i keczup, wsypujemy przyprawy (sól, pieprz, bazylia, majeranek, papryka, czosnek, cukier, liść laurowy). Karkówkę układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy cebulą, papryką i pieczarkami. Wszystko zalewamy przygotowana pomidorową zalewą. Pieczemy pod przykryciem około 1 godziny 50 minut w 160*C.
Komentarze