Cycek teściowej / Słodka teściowa

4.5 (181 ocen)

Ciasto z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • Ciemny biszkopt:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2-3 łyżeczki kakao

    Masa:
    5 żółtek
    1/2 szklanki śmietany kwaśnej
    1 cukier waniliowy
    1 kostka margaryny
    6 łyżek cukru pudru
    1 l mleka.

    Ciasto makowo-kokosowe:
    5 białek
    1/2 szklanki cukru
    10 dag wiórków kokosowych
    1 szklanka suchego maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Dodatkowo:
    1 duża paczka okrągłych biszkoptów
    2 jasnej galaretki (u mnie pomarańczowe)
    rodzynki.
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Cycek teściowej / słodka teściowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wlać na blachę (u mnie 25/35) i piec w tem. 160-180*C około 30-40 min. Po upieczeniu przekroić na 2 części.
  • 2. Placek makowy:
    Białka ubić na sztywną pianę. Dodać resztę składników i lekko wymieszać. Piec w tem. 160-180*C przez 30-40 min.
  • ser 3. Masa do przełożenia:
    Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować. Odstawić na ok. 30 min. Odcedzić przez gęste sito (ja odcedzałam przez przeznaczoną do podobnych celów pieluchę tetrową). Utrzeć margarynę z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.
  • ciasto 4. Kolejność przekładania:
    Ciemny biszkopt - masa - ciasto makowo-kokosowe - masa -ciemny biszkopt - masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę - galaretka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Kokos Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować